بیماری های کلیوی در گربه ها و نقش غذای خشک در بروز و ظهور آن

اگر بخواهیم درباره بیماری‌های کلیوی گربه‌های خانگی جدی صحبت کنیم، باید از یک سوءتفاهم قدیمی شروع کنیم: کلیه فقط زمانی مشکل‌دار نیست که کراتینین بالا رفته باشد. بیماری کلیوی معمولاً سال‌ها قبل از آنکه صاحب حیوان متوجه تشنگی، پرنوشی، کاهش وزن یا بی‌اشتهایی شود، می‌تواند در حال شکل‌گیری باشد. گربه‌ها هم استاد پنهان‌کاری‌اند؛ حیوانی که در طبیعت ضعفش را نشان نمی‌دهد، در خانه هم قرار نیست برای صاحبش گزارش عملکرد ماهانه بفرستد!
بیماری مزمن کلیه یا CKD یکی از مهم‌ترین مشکلات گربه‌های میانسال و سالمند است. در این بیماری، تعداد زیادی از نفرون‌ها به‌تدریج عملکرد خود را از دست می‌دهند و کلیه توانایی خود را برای تغلیظ ادرار، تنظیم آب و الکترولیت‌ها، دفع مواد زائد و حفظ تعادل داخلی بدن از دست می‌دهد. به همین دلیل یکی از نخستین اتفاقات مهم، کاهش توانایی تغلیظ ادرار است. گربه ممکن است مدت‌ها قبل از افزایش واضح اوره و کراتینین، ادرار رقیق‌تری تولید کند و برای جبران، آب بیشتری از دست بدهد.
اینجاست که موضوع آب اهمیت پیدا می‌کند.
گربه از نظر تکاملی حیوانی نیست که الزاماً مقدار زیادی آب را جداگانه از یک کاسه بنوشد. بخش قابل‌توجهی از آب طبیعی بدنش می‌تواند از خود غذا تأمین شود. در نتیجه، تفاوت بین یک رژیم غذایی مرطوب و یک رژیم غذایی خشک فقط «نوع غذا» نیست؛ مقدار آبی که حیوان هر روز دریافت می‌کند نیز تغییر می‌کند.
مطالعات نشان داده‌اند که فرم غذا بر دریافت آب و غلظت ادرار گربه اثر دارد. یک مرور علمی جدید که ۳۲ مطالعه منتشرشده تا سال ۲۰۲۵ را بررسی کرده، نشان می‌دهد گربه‌هایی که غذای خشک مصرف می‌کنند، در بسیاری از مطالعات آب کل کمتری دریافت کرده و ادرار غلیظ‌تری داشته‌اند؛ در مقابل، رژیم‌های پررطوبت یا افزودن آب به غذا می‌تواند دریافت آب و رقیق‌شدن ادرار را افزایش دهد.
بنابراین وقتی من درباره غذای خشک انتقاد می‌کنم، منظورم این نیست که هر دانه غذای خشک مستقیماً کلیه را تخریب می‌کند. چنین ادعایی از نظر علمی بیش از حد ساده‌انگارانه است. حتی مطالعات اپیدمیولوژیک درباره ارتباط مستقیم غذای خشک و CKD نتایج یکسانی ندارند؛ مثلاً یک مطالعه مورد-شاهدی قدیمی‌تر حتی مصرف غذای خشک تجاری را در آن جمعیت با کاهش احتمال تشخیص CKD مرتبط دانسته بود.
اما مسئله مهم‌تر چیز دیگری است: هیدراتاسیون مزمن و سلامت دستگاه ادراری.
گربه‌ای که تقریباً تمام آب مورد نیازش را باید جداگانه از ظرف آب دریافت کند، ممکن است همیشه به اندازه کافی آب ننوشد. بعضی گربه‌ها هم واقعاً آب‌خور حرفه‌ای نیستند؛ کاسه را نگاه می‌کنند، تصمیم می‌گیرند تمدن بشری ارزش نوشیدن ندارد و برمی‌گردند سراغ همان چند دانه خشک!
این کاهش دریافت آب می‌تواند به تولید ادرار غلیظ‌تر منجر شود و در زمینه‌های خاص، خطر مشکلات ادراری و تشکیل سنگ را افزایش دهد. در یک مطالعه روی گربه‌های مبتلا به بیماری کلیوی، تغذیه انحصاری با غذای خشک با احتمال بالاتر سنگ‌های دستگاه ادراری فوقانی همراه بود. همچنین در یک مطالعه دیگر، گربه‌هایی که عمدتاً غذای خشک می‌خوردند، نسبت به گربه‌های دارای رژیم عمدتاً مرطوب، احتمال بسیار بیشتری برای انسداد حالب داشتند.
این موضوع اهمیت ویژه‌ای دارد، چون انسداد حالب می‌تواند مستقیماً به آسیب کلیوی منجر شود.
از طرف دیگر، بیماری کلیوی فقط داستان آب نیست. سن، ژنتیک، بیماری‌های دندانی، عفونت‌ها، بیماری‌های ادراری، کم‌آبی، برخی داروها، بیماری‌های سیستمیک و عوامل متعدد دیگری نیز در ایجاد یا پیشرفت بیماری نقش دارند. در یک مطالعه بزرگ روی بیش از ۲۴۰۰ گربه، عواملی مانند لاغری، بیماری پریودنتال، سابقه سیستیت و کم‌آبی در سال قبل با تشخیص CKD ارتباط داشتند. بنابراین اینکه همه مشکلات کلیه را گردن یک ماده غذایی بیندازیم، همان ساده‌سازی‌هایی است که علم را تبدیل به تبلیغات می‌کند.
اما از دیدگاه بالینی، یک اصل برای من بسیار مهم است:
برای گربه، آب بخشی از تغذیه است، نه یک ماده جانبی کنار غذا.
به همین دلیل در گربه‌ای که مستعد بیماری‌های ادراری یا کلیوی است، افزایش دریافت آب می‌تواند اهمیت زیادی داشته باشد. غذای مرطوب، اضافه‌کردن آب مناسب به وعده غذایی و فراهم‌کردن چند منبع آب می‌توانند راهکارهای مفیدی باشند. مطالعات تجربی نیز نشان داده‌اند که افزایش مصرف مایعات می‌تواند حجم ادرار را افزایش و وزن مخصوص ادرار را کاهش دهد.
و یک نکته بسیار مهم‌تر:
وقتی گربه به بیماری مزمن کلیه مبتلا شده، موضوع فقط حذف غذای خشک نیست.
در CKD باید بر اساس مرحله بیماری، وضعیت فسفر، پتاسیم، پروتئین، انرژی دریافتی، فشار خون، پروتئینوری، وضعیت آب بدن و اشتهای حیوان تصمیم‌گیری کرد. رژیم درمانی کلیوی در بعضی گربه‌ها می‌تواند نقش مهمی در مدیریت بیماری داشته باشد و نباید صرفاً به دلیل مخالفت کلی با غذای خشک، درمان تغذیه‌ای مناسب یک گربه بیمار را کنار گذاشت.
من همیشه ترجیح می‌دهم مسئله را از زاویه‌ای ساده‌تر نگاه کنم:
کلیه یک فیلتر قابل تعویض نیست.
وقتی تعداد زیادی از نفرون‌ها از بین رفتند، نمی‌توانیم آنها را با یک مکمل، یک غذای جادویی یا یک نسخه اینترنتی دوباره بسازیم. بنابراین پیشگیری و تشخیص زودهنگام اهمیت زیادی دارد.
برای گربه‌های میانسال و سالمند، آزمایش خون، بررسی SDMA و کراتینین، فسفر و الکترولیت‌ها، آزمایش کامل ادرار و وزن مخصوص ادرار، اندازه‌گیری فشار خون و در موارد لازم سونوگرافی کلیه‌ها می‌تواند اطلاعات بسیار بیشتری از ظاهر کاملاً سالم حیوان به ما بدهد.
و شاید مهم‌ترین جمله این باشد:
مشکل کلیه را نباید روزی جدی گرفت که گربه دیگر غذا نمی‌خورد.
باید خیلی زودتر از آن به فکر کلیه بود؛ زمانی که هنوز گربه بازی می‌کند، غذا می‌خورد، ظاهرش خوب است و تنها چیزی که صاحبش می‌بیند این است که «فقط یک مقدار بیشتر آب می‌خورد و بیشتر ادرار می‌کند».
چون کلیه‌ها معمولاً قبل از اینکه انسان متوجه مشکل شود، مدت‌هاست مشغول اعتراض‌اند. ما فقط اغلب آن‌قدر دیر گوش می‌دهیم که اعتراضشان تبدیل به استعفا می‌شود. 🐈‍⬛💧

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *